25 Filmer du Måste se Under Din Livstid

Last Updated on October 6, 2021 by

TV må vara populärt. Men ingenting kommer någonsin att ersätta filmer. Under det senaste århundradet som de har funnits har de gett oss oförglömliga berättelser och karaktärer. Filmer påverkar iofs känslomässigt, får oss skratta eller gråta, men lär oss även värdefulla läxor eller ger oss intressant insikter.

Här är 25 fantastiska filmer filmer som alla borde se under sin livstid. De är en blandning av filmer att se när du växer upp, ikoniska  klassiker som kommer att bredda dina horisonter och uppskattade moderna filmer, och allt däremellan.

Här är 25 filmer du måste se under din livstid

1. The Godfather (1972)

Gudfadern” (och dess uppföljare) är extremt välgjorda filmer. Historien, gjutningen och riktningen arbetar tillsammans för att skapa magi på skärmen.

2. Do the Right Thing (1989)

Med sin noggrant byggda komplexa berättelse är detta en film av Spike Lee om ras i Amerika som lämpar sig för nya tolkningar varje gång du tittar på den.

3. 8½ (1963)

Fredrico Fellinis “8½”, en klassiker av arthousebio, är en komedi om det röriga romantiska och professionella livet för en filmare som försöker få en film att bli populär.

4. 2001: A Space Odyssey (1968)

Stanley Kubricks “2001: A Space Odyssey” kom ut 1968, men dess specialeffekter – och dess budskap – är lika lysande idag som de var då.

8. The Rules of the Game (1939)

Få filmer går lika mycket in på djupet om klassdistinktioner som “The Rules of the Game”. Jean Renoir lustiga men ändå rörliga satir.

3. Citizen Kane (1941)

“Citizen Kane” är inte bara en film du måste se eftersom kritiker ofta är överens om att det är den bästa filmen genom tiderna. Det är en tidlös historia om girighet och makt.

4. Before Sunrise (1995)

Richard Linklaters “Before Sunrise” – och dess efterföljare, var och en med nio års mellanrum – är de mest romantiska filmerna som någonsin gjorts.

5. Boyhood (2014)

“Boyhood”, en Linklater-film, filmades under 11 år för att fånga en karaktär som växer upp.

9. Toy Story (1995)

Av alla Pixar-filmer är “Toy Story” fortfarande den mest väsentliga. Det är en rörande berättelse som ändrade animering för alltid. Titta på uppföljarna medan du är på gång.

10. Psycho (1960)

Alfred Hitchcock var spännarens mästare och “Psycho” är ett av hans bästa verk.

11. Singin’ in the Rain (1952)

“Singin ‘in the Rain” är mer än en musikalisk komedi – den fungerar som en historielektion för hur filmer utvecklats från tyst till ljud.

12. Beauty and the Beast (1991)

1991s anpassning av “Beauty and the Beast” är en av Disney Animations kronjuveler. Det var den första animerade filmen som fick en bästa bildnominering på Oscars.

13. Seven Samurai (1954)

Akira Kurosawas “Seven Samurai” ställde in mallen för klassiska Hollywood-filmer som “A Bugs’s Life” och “Rogue One: A Star Wars Story.” Det är en universell berättelse om att bygga förtroende hos främlingar.

14. The Muppet Movie (1979)

Varje barn bör titta på “The Muppet Movie”, vilket hjälpte till att föra charmen från Kermit the Frog, Miss Piggy och resten av gänget till världen.

15. Bicycle Thieves (1948)

“Cykeltjuvar” utvecklas som en fabel, med känslomässig klarhet och ett kraftfullt budskap om social rättvisa i en enkel berättelse om en far, en son och en cykel.

16. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

För barn är “E.T. the Extra-Terrestrial” en söt historia samt en värdefull lektion om att vara skeptisk till myndigheter.

17. Goodfellas (1990)

Av alla Martin Scorseses filmer är “Goodfellas” hans bästa. Den visar vad som kan gå fel i en lovande ung persons liv och hur det kan gå i spiral ner – allt medan han är rolig.

18. The Shining (1980)

Innan dagens skräckfilmer fanns det inget läskare än anpassningen av Stephen King’s roman från 1977 om ett par som stannar på ett hotell när mannen blir mer och mer farlig och våldsamt när han försöker skriva en egen bok. Det är en av Jack Nicholsons bästa och mest skrämmande föreställningar.

19. Jaws (1975)

Varje barn kommer ihåg den första filmen som “traumatiserar” dem. För att göra det bra, titta på Spielbergs “Jurassic Park” eller “Jaws.”

20.  Groundhog Day (1993)

“Groundhog Day” är en klassiker inte bara för att den är förskräckligt bra på att fånga vuxenlivets repetitiva natur, utan för att den vet hur man skakar sig från att acceptera det.

21. Moonlight (2016)

Barry Jenkins “Moonlight” kan vara nytt, men – i dess skildring av försummade liv och deras otrevliga vändningar – är det redan väsentligt.

22. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

“Eternal Sunshine of the Spotless Mind” kombinerar de bästa elementen i en sinnesböjande psykologisk thriller och en episk, oförglömlig romantik.

23. Some Like it Hot (1959)

Billy Wilder har gjort cirka ett dussin klassiker. “Some Like it Hot” sticker ut som att inte bara ha en av Marilyn Monroes finaste roller, utan en överraskande progressiv kommentar till könspolitik.

24. Die Hard (1988)

John McClane (Bruce Willis) är bara en betjänare som försöker rädda gisslan från en terrorist som heter Hans Gruber (Alan Rickman) på en julfest. När du har tittat på denna kommer du också att kunna väga in en av de hetaste debatterna i popkulturen: Huruvida “Die Hard” är en julfilm eller inte.

25. The Shawshank Redemption (1994)

“The Shawshank Redemption” glöms ibland bort då den släpptes 1994, men den har sedan cementerat sig som en universell favorit – och det är garanterat att du kommer att gråta.

Leave a Comment