29 av de Bästa Klassiska Filmerna som Någonsin har Gjorts

Last Updated on October 6, 2021 by

Vill du ha en “blast to the past” nostalgiresa? Då har du kommit rätt! I detta inlägg delar vi 29 av de bästa klassiker filmer som någonsin har gjorts!

Citizen Kane (1941)

Denna musikal om New York City-gäng dirigerades av koreografen Jerome Robbins och Sound of Music-regissören Robert Wise. Sharks and the Jets dansar sina strider på gatorna i detta moderniserade tag på Romeo och Julia. Låtarna av Leonard Bernstein, med texter av Stephen Sondheim, är några av deras bästa.

Pyscho (1960)

The Women (1939)

Laura (1944)

Otto Premingers Laura är en blandning av film noir och familjemelodrama som spelar den fantastiska Gene Tierney som titeln Laura, ett mordoffer som detektiven blir kär i när han undersöker hennes död. Den här snodiga berättelsen har en rad underbara karaktärsskådespelare i stödjande roller, inklusive Clifton Webb och framtida skräckimpresentation Vincent Price.

The Best Years of Our Lives (1946)

William Wylers film från andra världskriget har blivit guldstandarden för filmer om soldater som återvänder hemifrån och tycker att återintegrering i livet inte är så lätt. Filmen har även med den verkliga krigsveteranen Harold Russell, som tappade sina händer och vann en honor Oscar för sin prestation.

Rebel Without a Cause (1955)

Hollywood-ikonen James Dean spelade bara i tre filmer under hans korta liv. Rebel Without A Cause, regisserad av Nicholas Ray, är den mest minnesvärda och en av de tidigaste filmiska skildringarna av tonårsangst. Deans medstjärnor i filmen, Natalie Wood och Sal Mineo, träffade också tragiska tidiga ändar, vilket ger filmen en mytisk status.

The Godfather (1972)

Den första filmen av Francis Ford Coppolas episka Mafia-trilogi, anpassad från Mario Puzos bok, lanserade Al Pacino och Robert DeNiro till superstardom och förde oss en helt ny Marlon Brando som Don Corleone. Filmen som inspirerade tusen marmoriska Brando-intryck, det är den mobfilmen du inte kan vägra.

The Wizard of Oz (1939)

Det finns ingen plats som hemma och ingen klassisk film som är så älskad som Dorothys äventyr i Oz. Filmen lämnade sitt intryck på de typer av berättelser och karaktärstyper – onda och goda häxor, fågelskrämma, tennmän och fega lejon, åh, min – vi ser på film. “Någonstans över regnbågen”, sjunga vackert av Judy Garlard, är körsbäret på toppen.

Gone With The Wind (1939)

Den ursprungliga “svepande epiken”, den här filmen spelar Vivien Leigh som Scarlett O’Hara, den plockiga södra belle som romanserar Clark Gables Rhett Butler mot bakgrund av inbördeskriget. Det är en av de mest outplånliga filmerna som någonsin gjorts, och även om den har kritiserats för sin raspolitik, var det stödjande skådespelerskan Hattie McDaniel den första afroamerikanska skådespelaren som vann ett Oscar. (Det vann också bästa bilden i vad som troligtvis kan vara det mest trånga fältet i Oscars historia, och slå The Wizard of Oz, Wuthering Heights, Stagecoach och Mr. Smith åker till Washington, bland andra.)

Casablanca (1942)

Casablanca är i toppen med med Gudfadern för mest citerade manus genom tiderna. Denna klassiker från andra världskriget, regisserad av Michael Curtiz, kopplar ihop den Svenska skönheten Ingrid Bergman med den tuffa killen Humphrey Bogart för en berättelse om älskare som rivits isär av krig och återförenades i en långtgående marockansk pianobar – av alla gin-fogar i världen.

Breakfast At Tiffany’s (1961)

Blake Edwards komedi om tjej-om-staden Holly Golightly, som var en favorit bland soff-affischer och Halloween-kostymer, hjälpte till att förvandla Audrey Hepburn till en modeikon tack vare hennes långa svarta klänning, och signatur svarta solglasögon. Anpassad från en Truman Capote-roman, det är en av 1900-talets mest stilfulla filmer.

Lawrence of Arabia (1962)

David Leans 70 mm episka stjärnor Peter O’Toole i den svepande filmen om T.E. Lawrence, den brittiska arkeologen, militär officer och förbindelsen i första världskriget till det osmanska riket. Den spelades in i Marocko, Spanien, Jordanien och England – försök att fånga de fantastiska platserna och O’Tooles baby blues på storskärmen om du kan.

West Side Story (1961)

Denna musikal om New York City-gäng dirigerades av koreografen Jerome Robbins och Sound of Music-regissören Robert Wise. Sharks and the Jets dansar sina strider på gatorna i detta moderniserade tag på Romeo och Juliet. Låtarna av Leonard Bernstein, med texter av Stephen Sondheim, är några av era bästa.

Some Like It Hot (1959)

Marilyn Monroe hade många minnesvärda roller, men Billy Wilders tvärklädnadskomedie demonstrerade hennes skarpa komiska kotletter bäst. Som huvudroller i Tony Curtis och Jack Lemmon, som inte drar för att gömma sig för mobbmordare, är Some Like It Hot en av 1900-talets roligaste filmer.

It Happened One Night (1934)

Denna snabbt pratande rom-com regisserad av Frank Capra uppfann genren känd som ”skruvbollskomedin” långt tillbaka när filmer med ljud fortfarande kallades ”talkies”. I en av de första roadfilmerna någonsin förkroppsligade Clark Gable och Claudette Colbert en sexig, mogen, smart relation som överraskande var framtidsinriktad för sin tid.

North By Northwest (1959)

Tom Cruise kunde inte göra vad han gör om Cary Grant och hans minnesvärda grå kostym inte överskred flygplan, tåg och bilar i detta felaktiga identitetsmysterium. Hitchcocks spännande thriller fungerar som ritningen för actionhjältefilmerna vi ser idag – och har mer stil, vidd och konstighet än de flesta moderna blockbuster.

Stagecoach (1939)

John Fords definitiva Western följer en grupp främlingar som reser med buss genom farligt Apache-territorium och är en av de mest inflytelserika filmerna som någonsin har gjorts. Med John Wayne i huvudrollen som Ringo Kid i en banbrytande föreställning som gjorde honom till en stjärna, var detta den första filmen Ford sköt i Monument Valley.

Singin’ In The Rain (1952)

Denna MGM-musikal med huvudrollen Gene Kelly och Debbie Reynolds var emblematisk för de storslagna produktionerna på 1950-talet, medan han också gjorde kul på övergången från tyst till ljudfilm. Tack och lov för det härliga ljudet, utan vilka vi inte skulle ha så otroliga sång- och dansnummer som “Singin ‘in the Rain” och “Good Mornin.”

Double Indemnity (1944)

Barbara Stanwyck sizzles som femme fatale Phyllis i denna film, skriven och regisserad av Billy Wilder och baserad på en Raymond Chandler-roman. Fred MacMurray medstjärnor som den fyrkantiga försäkringsmannen som dras in i hennes tomt – den stackars simpen stod aldrig en chans mot hennes charm. Elegant och sexig, Double Indemnity är den perfekta utgångspunkten för klassisk film.

La Dolce Vita (1960)

Federico Fellinis episka stjärnor Marcello Mastroianni på sin sexigaste som Marcello Rubini, en journalist som får i alla typer av missupplevelser med vackra filmstjärnor från Rom under en vecka. Vem kunde glömma synen av den skandinaviska gudinnan Anita Ekberg i haute couture?

An American In Paris (1951)

Vincente Minellis musikal med Gene Kelly som amerikansk målare som bor utomlands var filmdebuten av den franska ballerina Leslie Caron (som senare blev Gigi). Med musik av George och Ira Gershwin, målar Minelli en förtjusande färgglad och surrealistisk scen, inklusive ett minnesvärt “drömbalett” -klimax som kapar denna berättelse om en kärlekstriangel i City of Light.

Meet Me In St. Louis (1944)

Den nostalgiska musikalen Meet Me in St. Louis kan innehålla Judy Garlands bästa skärmprestanda. Hon spelar sin roll som Esther Smith, en av fyra systrar som är ovilliga att fördriva sina Midwestern-liv och flytta till New York. Hennes framförande av “Have Yourself a Merry Little Christmas” gjorde låten till en semesterstandard, och hon träffade sin framtida make, regissör Vincente Minelli, på set.

The Lady Vanishes (1938)

Tillverkad i sitt ursprungliga England innan han kom till USA, demonstrerar Lady Vanishes Alfred Hitchcocks grepp om spänning, mysteriums och hans goda humor också. Margaret Lockwood spelar rollen som Iris, en engelskvinna som utforskar försvinnandet av en medpassagerare ombord på ett sovande tåg i vintriga Östeuropa.

Roman Holiday (1953)

Gregory Peck och Audrey Hepburn utforskar Rom? I William Wylers film spelar Peck en journalist som händer på Hepburn, en inkognito-prinsessa som hoppas på lite frihet. Hepburn vann en Oscar för bästa skådespelerska för sin prestation i en av de mest älskade romanserna genom tiderna.

All About Eve (1950)

Fäst dina säkerhetsbälten, det kommer att bli en ojämn natt när två stridande skådespelerskor går head to head i Joseph Mankiewiczs drama om duellerande divor. Bette Davis spelar som teaterstjärnan Margot Channing, som kvadrerar med Anne Baxter’s Eve Harrington, en ung upstart som vill ta sin plats. George Sanders och Marilyn Monroe ger minnesvärda stödföreställningar.

The Night of the Hunter (1955)

Robert Mitchum har aldrig varit läskigare som den omlåtliga Harry Powell, en minister som blev mördare, som gifter sig med en änka för att hitta sin mans kontanter. Manus, skriven av filmkritikern James Agee, är tematiskt nyanserad och rik med symbolik, som “kärlek” och “hat” -tatueringar Harry sportar.

12 Angry Men (1957)

Sidney Lumets ett rumsdrama krävs visning för alla som någonsin kan tjäna i en jury, eftersom den här spända filmen följer processen för en man, spelad av Henry Fonda, som övertygar alla andra juryledare att komma till sin oliknande sida. En fascinerande karaktärstudie och lektion i dramatisk skrivning.

On The Waterfront (1954)

Marlon Brandos Terry Malloy “kunde vara en utmanare” i boxningsringen, men Brandos framträdande i Elia Kazans film skickade honom direkt till toppen. Brando vann en Bästa skådespelare Oscar för sin Stanislaski-lärda realistiska prestanda som långskådaren som bekämpar facklig korruption, och filmen fick också sju andra statyer.

Rebecca (1940)

I Hitchcocks första amerikanska film, Joan Fontaine stjärnor som en ny brud som hålls inne i en isolerad herrgård, plågad av minnet om hennes mans döda första fru. Baserat på Daphne du Maurier-romanen är detta en klassisk psykologisk mysterium-thriller som görs ännu mer skrämmande av Hitchs outplånliga stil.

Leave a Comment